6.09.2019

7 червня відбулась церемонія нагородження народних обранців антипремією «Золота коса»


7 червня 2019 р. відбулась церемонія нагородження народних обранців антипремією «Золота коса» за лобіювання інтересів тютюнової індустрії.

Отже, за оцінками експертів «Золоту» косу отримала Ніна Южаніна, народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, «Срібна» коса дісталась народному депутату Mykhaylo Kobtsev, а «Бронзова» - нардепу Геннадій Кривошея. «Золоте гальмо» вручили прем’єр-міністру Volodymyr Groysman.

Ніна Южаніна – найяскравіше серед усіх депутатів просувала інтереси тютюнової індустрії. Саме голова податкового комітету доклала максимум зусиль, щоб парламент так і не прийняв антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, які повністю відповідають міжнародним стандартам захисту від тютюну та підтримані МОЗ і ВООЗ. Під час розгляду законопроекту №4030а у першому читанні Ніна Петрівна відкрито виступила проти цього законопроекту, який мав на меті захистити дітей від реклами сигарет у магазинах та розширити перелік громадських місць, вільних від тютюну. Також Н. Южаніна прославилась тим, що постійно відстоювала нижчі ставки акцизів на тютюн. Хоча саме високі акцизи є запорукою збільшення надходжень до бюджету та зменшення споживання тютюну.

Михайло Кобцев – ще один представник податкового комітету, який не лише протидіяв посиленню антитютюнового законодавства, але й має прямі сімейні зв’язки з представниками тютюнового бізнесу. Донька, Євгенія Кобцева, працювала у тютюновій компанії ТОВ "ФІЛІП МОРРІС СЕЙЛЗ ЕНД ДИСТРИБ'ЮШН". Нардеп Кобцев також виявляв інтерес до технічного завдання представника від України на черговій конференції сторін Рамкової Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я з боротьби проти тютюну, ймовірно намагаючись нав’язати меседжі тютюнової індустрії.

Геннадій Кривошея – влаштував законодавчий спам в сфері контролю над тютюном (є співавтором законопроектів № 2430-1 № 2430-д, № 4507, № 8337, № 3788, № 9073-1), щоб відволікти від прийняття дійсно ефективних норм. Жоден із законопроектів не розглянуто навіть у першому читанні. А законопроект №4507 взагалі пропонував дозволити курити електронні сигарети у закладах ресторанного господарства.

Володимир Гройсман «Золоте гальмо» отримав зокрема за те, що Кабінет Міністрів затвердив проект мирової угоди між "Філіп Морріс" та Україною, що передбачає скасування Державною фіскальною службою (ДФС) податкових повідомлень-рішень на загальну суму 635,3 млн гривень.


Співорганізатори: Центр Громадянського Представництва "Життя", Коаліція "За вільну від тютюнового диму Україну", ГО « Антикорупційний штаб».
Журі антипремії: 
• Masha Zemlyanska, журналіст Бюро журналістських розслідувань Свідомо;
• Сергій Миткалик, виконавчий директор Антикорупційний штаб;
• Lilia Olefir, виконавча директорка Центр Громадянського Представництва "Життя"; 
• Maksym Savchuk, журналіст-розслідувач програми Схеми: корупція в деталях - RFERL Радіо Свобода;
• Vitaliy Shabunin, голова громадської організації Центр Протидії Корупції;
• Taras Shevchenko, директор Центр демократії та верховенства права CEDEM.

_________
Підписуйтесь на новини сайту "Тверезий Чернігів", та на наші канали у соцмережах, щоб завжди бути проінформованим з важливих алкогольно-тютюнових питань та подій, які відбуваються в Україні та світі.