8.20.2023

Про розуміння устрою та функціонування апарату свідомості

 

Для розуміння устрою та функціонування апарату свідомості, а також його розвитку та оперування ним, люди створили особливий предмет, який називається - логіка. Звільнитися від ілюзій люди можуть тільки логічно доводячи несуттєвість, тобто відсутність у реальності всієї тієї "небаченої локшини", яку їм намагаються розвішати на вуха....
Наприклад - "алкоголiзм", "всемогутній Бог", "пролетаріат", "національна ідея" і т.д. і т.п.
Типова помилка, що набула сили забобону, коли змісти свідомості - думки, образи, уявлення, ідеї тощо - відриваються від того, хто продукував ці самі змісти свідомості, коли ігнорується розуміння устрою і сама присутність носія свідомості. У цьому разі ідеї та думки далі розглядаються як самостійні та самодіяльні утворення.
На рівні здорового глузду зрозуміло, що знання, уявлення, ідеї та взагалі будь-які змісти свідомості неможливо практично створити, зберегти, перемістити тощо без матеріального носія.
Багато плутанини в розуміння цього питання вніс В.І. Ленін, запустивши в маси відомий образ "віддзеркалення", у тому сенсі, що свідомість - це дзеркальне відображення матеріального світу.
Всі ми знаємо, що дзеркальне відображення,
по-перше, не точне, воно перевертає предмет відображення,
а, по-друге, воно відбувається механічно, тобто ігнорує вибір і устрій акту вибору, інструменти, що опосередковують цей свідомий вибір. Досі подібні маячні уявлення домінують у розумінні багатьох учасників обговорень на соціальні теми.
Ця помилка призводить, наприклад, до того, що міфічні або релігійні образи, політичні "страшилки" та "обіцянки", залишаючись, по суті, лише знаками, розуміються як реальні предмети в усій повноті властивостей реальних предметів. Але самих предметів, які позначають ці знаки, у соціальній реальності не існує і ніколи не існувало.
фото: Площа Аристотеля Platia Aristotelous, 54624, Салоніки, Греці