1.07.2019

Тютюнової отрути вистачить на всіх...

Тютюнової отрути вже вистачить на всіх...

Вчені збільшили врожайність тютюну майже в половину, видаливши гени з помилкою фотосинтезу. 

Вчені з університету Іллінойсу виявили у рослин недолік фотосинтезу, виправлення якого підвищило врожайність до 40%. Перевірити результат генної модифікації вдалося на рослині табаку. Про це дослідження та його результати повідомляє портал ScienceAlert. 

Помилка фотосинтезу проявляється в ферменті рибулозобісфосфаткарбоксилаза(Рубіско). Він часто помиляється, коли приймає кисень за вуглекислий газ. Це призводить до вироблення в клітці побічних продуктів - фосфату гліколевої кислоти і аміаку. 

Рослині доводиться витрачати свою життєву енергію на утилізацію цих компонентів, порушуючи течію фотосинтезу. Як результат - зниження продуктивності (врожайності) рослини. 

Дослідники усунули недолік шляхом генної модифікації на культурі, яку вирощували в теплицях. Експеримент показав, що завдяки "покращенному" методу фотосинтезу показник врожайності збільшився на 25%, а в деяких випадках до 40%. 

Вчені відзначають, що той же рис, міг би давати до 50% більше врожаю, якби фермент Рубіско працював з більшою точністю та швидкістю. На даний момент йде активна робота по адаптації генної модифікації для інших видів культур.




Підписуйтесь на новини сайту #ТверезийЧернігів та на наші канали у соцмережах, щоб завжди бути проінформованим з важливих алкогольно-тютюнових питань та подій, які відбуваються в Україні та світі