8.30.2018

Досвід Ізраїлю у боротьбі з нікотиновою наркоманією


Штрафи за паління тютюну в заборонених законом місцях - дуже дієвий засіб для покращення здоров'я населення!


Браво Ізраїль!
Починаючи з 1 вересня в Ізраїлі вступає в силу заборона на куріння в парках відпочинку і на громадських мітингах. Також розширюється заборона на куріння в різних громадських місцях: офісах уряду, релігійних і медичних установах та в будівлях судів.

Також заборона на паління введена на громадські збори, чисельність яких перевищує 50 осіб а також на спортивних заходах, біля входу в дитячі сади і на підземних парковках.

Порушників нового закону чекають значні штрафи. Курець за недотримання правил має заплати 1000 шекелів (275 доларів), а власник приміщення, який не прийняв відповідні заходи - 5000 шекелів (1373 долара).

Нагадуємо, що затятим борцем проти куріння в Ізраїлі і ініціатором багатьох законів є представник партії «Лікуд» Ієгуда Глік (на фото), який недавно оголошував голодування, вимагаючи ввести додатковий податок на тютюн. В Україні не існуює жодного лідера партії, який би вирішив голодувати за підвищення податків на тютюн та підвищення штрафів для порушників до 275 доларів. 

Нагадаємо, в Україні штраф для курців-порушників складає: від 17 грн до 340 грн.

Кодекс України про адміністративні правопорушення  чітко регулює де курити не можна і що за це буде. Так згідно зі ст. 110  не можна курити в вагонах включаючи тамбури поїздів приміського сполучення, в вагонах поїздів міського і дальнього сполучення (за винятком спеціально відведених місць) та в метрополітені. За порушення це статті світить вам від 85 до 340 грн.

Заборонено куріння і на річкових і морських судах за винятком спеціально відведених місць. За порушення цієї заборони світить штраф на морських від 17 до 51 грн., а на річкових від 85 до 340 грн. (Ст.117)

Згідно ст. 119 заборонено куріння в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах і трамваях. За порушення або попередження, або штраф від 85 до 340 грн.

Так згідно зі ст. 175-1 заборонено «Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради». За порушення цієї заборони передбачено або попередження, або штраф від 51 до 170 грн.

Закон про заборону куріння
На сьогоднішній день залишився один закон, який регулює питання заборони куріння це ст.13 Закону України від 22.09.2005 №2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

Таким чином, згідно із законом заборонено куріння не тільки тютюнових виробів, а й електронних сигарет і кальянів:

в ліфтах і таксофонах;
в приміщеннях і на території закладів охорони здоров'я;
в приміщеннях і на території навчальних закладів;
на дитячих майданчиках;
в приміщеннях і на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
в під'їздах житлових будинків;
в підземних переходах;
в транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
в приміщеннях закладів ресторанного господарства;
в приміщеннях об'єктів культурного призначення;
в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.
З 16 грудня 2012 року до місць, де заборонено куріння, відносяться приміщення закладів ресторанного господарства.

Що таке заклад ресторанного господарства написано в Правилах роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.02 №219, а саме:

п.1.3. Заклад ресторанного господарства - організаційно структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів;
п.15 Заклади (підприємства) ресторанного господарства поділяються за типами: фабрики-кухні, фабрики заготівельні, ресторани, бари, кафе, їдальні, закусочні, буфети, магазини кулінарних виробів, кафетерії, а ресторани та бари - також на класи (перший, більш високий, люкс).
Таким чином, палити не можна у всіх закладах громадського харчування, не важливо що це - ресторан, кафе або бар / паб. При цьому відведення місць / столиків / кімнат для курців відвідувачів тепер не передбачено. Більш того, навіть просте розміщення попільничок в закладах ресторанного господарства призведе до штрафу (від 1 000 до 10 000 грн.)

Так само забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:

в приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
в приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
в приміщеннях гуртожитків;
в аеропортах і на вокзалах.
У цих приміщеннях куріння заборонено скрізь за винятком спеціально відведених місць.

Власник, уповноважені, їм особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не повинна перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити інформацію про те що це місця для куріння.

Таким чином, ні на вулиці, ні в парку, ні біля будинку куріння НЕ ЗАБОРОНЕНО (якщо тільки поруч немає дитячої або спортивної площадки, атракціонів, майданчиків для відпочинку та дозвілля).

Будемо сподіватись, що досвід та практика Ізраїлю будуть впроваджуватись українськими політиками єврейского походження і в Україні.

Живи тверезо без наркотичної отрути!

У Києві, та у інших містах країни, вільно палять кальяни, цигарки та електронні цигарки на пляжах біля озер та річок.

__________
Підписуйтесь на новини сайту #ТверезийЧернігів та на наші канали у соцмережах, щоб завжди бути проінформованим з важливих алкогольно-тютюнових питань та подій, які відбуваються в Україні та світі.