8.26.2018

Алкоголь шкідливий в малих дозах і в будь-який кількості

виділені синім кольором ті країни, що споживають найбільше алкоголю - статистика по чоловікам та жінкам(щоб збільшити- натиснути) The Lancet

Вчені з'ясували, що алкоголь  шкідливий в малих дозах і в будь-який кількості


Вчені з'ясували, що навіть малі дози алкоголю завдають непоправної шкоди здоров'ю, дослідники провели експеримент, який показав вплив алкоголю на розвиток онкології. Про це повідомляє Naked Science.

У масштабному дослідженні взяло участь 28 млн осіб з 195 країн світу. Вченим вдалося з'ясувати, що не існує нешкідливою дози алкоголю. Робота вчених опублікована в журналі The Lancet. У статті йдеться про те, що корисні властивості алкоголю незначні в порівнянні з побічними ефектами від його вживання. Зокрема, мова йде про ризик розвитку раку.

У числі найбільш питущих жінок виявились британки. Вони посіли восьме місце в світі з 30 грамами алкоголю щодня. Британці чоловіки вспоживають приблизно той же об'єм, але вони розташувалися на 62-му рядку серед чоловіків.

У дослідженні використовувалася регулярність вживання алкоголю. У науковій праці використані дані з 694 робіт вчених. Також експерти проаналізували 592 роботи, щоб визначити ризик розвитку хвороб, пов'язаних з алкоголем. За стандартну порцію взяли 10 грамів алкоголю.

Глобально кожна третя людина у світі вживає алкоголь, і це 2,4 млрд людей. До цього числа входять 25% жінок (0,9 мільярда) і 39% чоловіків (півтора мільярда). Найбільш алкоголізованими виявилися жителі Данії (95,3% жінок і 97,1% чоловіків), а найменш - чоловіки в Пакистані (0,8%) і жінки з Бангладеш (0,3%). 

Що стосується здоров'я, то, природно, любителі алкоголю сильно ризикують. З'ясувалося, що вживання спиртних виробів стало в 2016 році сьомим за небезпекою фактором, що призводить до передчасної смерті і провокує розвиток різних хвороб серед всіх вікових груп. Також алкоголь став причиною смерті 2,2% жінок і 6,8% чоловіків, здебільшого через онкологічних захворювань.

У той же час для вікової категорії від 15 до 49 років в 2016 році алкоголь був провідним фактором ризику: 3,8% смертей серед жінок і 12,2% - серед чоловіків. Серед причин смерті, крім іншого, були і автомобільні аварії внаслідок водіння в нетверезому вигляді.

Дослідники підрахували, що люди у віці від 15 до 95 років, які вживають по одному алкогольному виробу в день, підвищують ризик розвитку однієї з двадцяти трьох хвороб, пов'язаних з алкоголем.

Використання алкоголю є провідним фактором ризику глобального тягаря хвороб і викликає значну втрату здоров'я. Ми виявили, що ризик смертності від усіх причин і ракових захворювань, зокрема, зростає зі збільшенням рівня споживання алкоголю. Ці результати свідчать про необхідність перегляду політики боротьби з алкоголем в усьому світі, переорієнтацію зусиль на зниження загального споживання алкоголя населенням Планети.
__________
Підписуйтесь на новини сайту #ТверезийЧернігів та на наші канали у соцмережах, щоб завжди бути проінформованим з важливих алкогольно-тютюнових питань та подій, які відбуваються в Україні та світі.