9.06.2018

Алкогольна отрута подорожчає

Алкогольна отрута подорожчає!


Життя населення підпорядковане державним законам, якщо державні закони не визначають алкогольні вироби як наркотичну отруту, то таке населення буде травити себе за власні кошти! Визначення алкоголю в державних законах взагалі відсутнє.

Кабінет міністрів вирішив в черговий раз підняти мінімальні ціни на алкоголь. Проект такої постанови з'явився на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України 13 червня. Документ передбачає, що ціни на вина піднімуться на 4,5 - 13,5%, віскі, ром і джин подорожчають на 12%, горілка і лікеро-горілчані вироби - від 12,4% до 19,6%, в залежності від коду товару.

Останній раз мінімальні ціни на спиртне підвищували у вересні 2017 року. Тоді вина подорожчали більше: на 7-13%. На віскі, ром і джин ціна зросла лише на 6,5%. Коньяк подорожчав на 12-29%, а горілка і лікеро-горілчані вироби - на 14-19,4%.

У пояснювальній записці до "проекту подорожчання" говориться, що з моменту останнього підвищення мінімальних оптових і роздрібних цін (воно відбулося в вересні 2017 го) витрати виробників істотно зросли, і сьогодні розмір мінімальних цін вже не відповідає реальним витратам на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв. Зокрема, з початку 2018 року ставки акцизного податку на коньяк підвищилися на 20% - з 105,8 грн до 126,96 грн за літр 100% -ного спирту. Відповідно, зросли ціни на спирт, а крім того - на тару, оплату праці та інші складові, з яких складається ціна.


7 червня 2018 року міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів провів нараду за участю виробників та торговців спиртними виробами, профільних об'єднань і органів влади, на якому і було прийнято рішення скорегувати ціни на алкоголь.

Виробники алкогольних виробів скиглять, що з нинішніми мінімальними цінами виробництво алкоголю практично нерентабельно. Навіть після підвищення мінімальних цін рентабельність виробництва однієї пляшки горілки ємністю 0,5 л становитиме всього 0,2%. Принаймні такі брехливі розрахунки вони подали в Кабмін.

За процедурою, приймати постанову про підвищення цін Кабмін може тільки після громадського обговорення, документ оприлюднений 13 червня.

Громадське обговорення проектів подібних документів має тривати не менше місяця. Однак в деяких київських магазинах сказали, що ряд виробників попередили про підвищення цін. У супровідних документах до проекту постанови також згадується про підвищення цін на спиртне вже в червні.

До речі, на сайті Мінекономрозвитку своє ставлення до майбутнього подорожчання спиртного в першу добу після появи проекту постанови висловили 34 людини. З яких 11 віддали свій голос на підтримку подорожчання, а 23 - проти.

За розрахунками учасників ринку алкогольних виробів, представленим в Кабмін, сьогодні мінімальна роздрібна ціна горілки, яка вироблена і доставлена ​​в магазин законним способом, зі сплатою всіх необхідних податків, не може бути нижче 79,55 грн. У роздрібних і інтернет-магазинах нерідко можна зустріти "півлітру" і по 75-76 грн., тобто на 4-5 грн нижче мінімально можливою.


"За дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров'я, Україна має найвищий в світі рівень споживання незареєстрованого алкоголю, який виробляється на заводах та перебуває у тіні. Більше половини сукупного обсягу споживання припадає на вживання самогону або незаконно виготовлених алкогольних виробів", - йдеться в супровідних документах до проекту постанови. Збільшення мінімальних цін "підвищить ефективність боротьби з нелегальним виробництвом і оборотом неякісних алкогольних виробів на території України", вважають в Кабміні.
Якщо мінімальні ціни підвищать, найдешевша 40-% об. горілка коштуватиме 89,4 грн.

В Україні відсутня ініціатива винесення торгівлі алкогольними виробами в спеціалізовані магазини за прикладом скандинавських країн!

У мережі поширюється думка про підвищення цін на алкоголь, як про спробу наповнити бюджет, але це стандартна брехня виробників алкоголю.  Алкогольні лобісти підхопили цю думку: "Впровадження мінімальних цін на алкогольні напої виявилося більш дієвим механізмом наповнення державного бюджету, ніж підвищення ставок акцизного податку", - визнають в Кабміні.

За даними Державної фіскальної служби, у 2017 році від роздрібного продажу алкоголю бюджет отримав 7,8 млрд грн. Прогнозується, що після подорожчання алкоголю збільшаться надходження до бюджету ПДВ та акцизного податку, які "прив'язані" до ціни товару і складають 20% і 5% відповідно. Також передбачається, що приблизно 224 млн грн бюджет отримає додаткового податку на прибуток підприємств.

Якщо державний бюджет отримує податки з виробництва та продажу алкогольної отрути в продуктових магазинах та супермаркетах, то влада такої держави веде політику алкогольного геноциду населення. 
https://www.youtube.com/watch?v=pS1LJgiFj0A

__________
Підписуйтесь на новини сайту #ТверезийЧернігів та на наші канали у соцмережах, щоб завжди бути проінформованим з важливих алкогольно-тютюнових питань та подій, які відбуваються в Україні та світі.