2.03.2019

Зброя масового знищення номер 1 тютюн, цигарки, електронні цигарки, сигари, кальяни, снюси, паучі...


Я це правильно пояснити:

Кисень, який знаходится у повітрі - це перша їжа у кожної людини. Саме киснем людина живить кожну клітину тіла кожну хвилину. Через легені - через дихання, киснем насичується наша кров. Люди мало думають про це, саме тому руйнуть табачним димом свої легені, а конкретніше - руйнуються альвеоли легень, які ніколи не відновляться:

Альвеоли (лат. alveolus — комірка, заглиблення, кулька) — кінцева частина тоненької трубочки - дихальний апарат легень, основний функціональний елемент легень, через яку здійснюється газообмін.

За структурою — напівсферичне утворення діаметром 200-300 мкм, стінка якого утворена біля пласких клітин респіраторного епітелію. Нагадують міхурці неправильної форми. Альвеоли розділяються міжальвеолярними перегородками товщиною 2-8 мкм. Кожна перегородка є стінкою двох альвеол, у перегородці розташовується густа сітка кровоносних капілярів, еластичних, ретикулярних і колагенових волокон і клітин сполучної тканини. У перегородках часто є пори, якими альвеоли сполучаються між собою. У легенях налічується 600-700 млн альвеол, їх площа коливається в межах 40-120 м².

Альвеоли вистелені дихальними (сквамозними) і великими альвеоцитами. Дихальні вкривають близько 97 % альвеолярної поверхні і розташовані на власній базальній мембрані. Великі альвеоцити синтезують сурфактант, речовину ліпопротеїнової природи, що вистилає альвеоли зсередини і запобігає злипанню альвеол під час видиху.

Тонка стінка альвеол складається з одношарового епітелію, через який легко проходить газ. Кожна альвеола обплетена густою сіткою капілярів — це розгалуження легеневої артерії. Артерії швидко і легко розтягуються, збільшуючи площу газообміну: у людини масою 70 кг площа альвеол під час вдиху дорівнює 80-100 м², під час видиху −40-50 м².

Зруйнована табачним димом альвеоли чорніють та назавжди помирають:
легені померлого курця - закоксовані смолами альвеоли


На ренгенівських знімках темні плями - це ушкоджені ділянки альвеол легень, які померли назавжди. Мало хто з курців про це знає взагалі.

Наслідки пошкодження альвеол - це обструктивний бронхіт та емфізема легень, які ведуть до передчасної смерті.


Обструктивний бронхіт - запальний процес у бронхах, при якому відбувається пошкодження проходів шляхів дихання, що називається -  бронхітом. Прогресуюча хвороба призводить до порушення вентиляції легень і як наслідок вражає внутрішні органи.

Саме тому - Тютюн - Зброя масового знищення №1 на Планеті. Тютюнопаління руйнує найважливіший орган людини - легені, тобто - руйнується живлення людини киснем, що веде як наслідок до передчаснох смерті!

Чому трапляється так, що людина починає вбивати себе - йти проти власної системи самозбереження  - тобто труїти себя тютюном та алкоголем? Про це та інше на наших заняттях з позбавлення від шкідливих звичок.

Артем Ступаков

Підписуйтесь на новини сайту "Тверезий Чернігів", та на наші канали у соцмережах, щоб завжди бути проінформованим з важливих алкогольно-тютюнових питань та подій, які відбуваються в Україні та світі.