1.02.2023

Чи є в алкогольних виробах кілокалорії - Правда про алкоголь


Доводиться часто чути про наявність "кілокалорій" в алкогольних сумішах. Звичайно це нахабна брехні виробників алкогольної отрути.
Алкоголь - це спирт, який можливо використовувати в якості палива, у якого є теплотворна здатність. У алкогольних сумішей немає "градусів", а є проценти етанолу в водному розчині. Також, у алкогольних сумішів немає поживних "кілокалорій", а є джоулі теплотворної здатності.

Виробники алкогольної отрути хочуть переконати споживачів в корисних "кілокалоріях" алкогольних виробів, яких там немає. У отрути не може існувати поживних "кілокалорій", це абсурд намагатись навязати цю дурню людям, але мало хто розуміється на таких простих речах.

Теплотворна здатність (теплота згоряння) - основний показник палива, характеризує кількість теплоти, що виділяється під час повного згоряння палива масою 1 кг або об'ємом 1 м³ (1 л).

Найчастіше теплотворна здатність вимірюється в Дж/кг (Дж/м³; Дж/л). Теплота згоряння визначається хімічним складом горючої речовини. 


Вона залежить від:

горючих складових палива (вуглецю, водню, горючої сірки тощо); вологості та зольності палива.  Чим вища  теплота згоряння палива, тим менша його витрата. Тому теплотворна здатність є однією з найбільш значущих характеристик палива. Для порівняльних розрахунків використовують так зване "умовне паливо", що має теплоту згоряння, яка дорівнює 29308 кДж/кг (7000 ккал/кг).


Під час аналізу палива і в теплотехнічних розрахунках використовують такі поняття, як "вища теплотворна здатність" і "нижча теплотворна здатність".

Вища теплотворна здатність (вища теплота згоряння) - кількість теплоти, що виділяється під час повного згоряння палива, охолодження продуктів згоряння до температури палива і конденсації водяної пари, що утворилася під час окислення водню, що входить до складу палива.

Нижча теплотворна здатність (нижча теплота згоряння) - кількість теплоти, що виділяється при повному згорянні палива без конденсації водяної пари.


Це всё, що треба знати про "кілокалорії" в алкоголі.

Бути обізнаним - це означає жити тверезо!