2.21.2023

В Бутані введено повну заборону на продаж і вживання тютюну - Національне щастя

 

З 17 грудня 2004 року в Бутані введено повну заборону на продаж і вживання тютюну. Сигарети не можна ввозити в межі країни. У 18 із 20 дзонгхагів ця заборона діяла і раніше. Штраф за куріння становить €175. Крім того, запроваджено податок у 100 %, яким оподатковуються всі тютюнові вироби, ввезені в Бутан його громадянами для особистого вживання. 


На іноземних туристів, дипломатів і співробітників неурядових організацій заборона не поширюється. Але передбачено суворе покарання для іноземців, які продаватимуть тютюн місцевим жителям. Заборону на куріння в громадських місцях уперше було введено ще в середині XVII століття засновником сучасної держави.


Що цікаво, загальноприйняте поняття валового внутрішнього продукту замінено в Бутані більш доречним індикатором - "валовим національним щастям". Це єдина у світі держава, в якій існує Міністерство щастя. Таким чином, щастя поставлено на чільне місце національної політики.


Деякі українські дурні пишуть таке: «Повна заборона тютюну в найближчій перспективі в Україні навряд чи можлива. Таке можуть дозволити собі тільки країни з низьким рівнем демократичного розвитку, наприклад Бутан». Це вірно, якщо влада в державі куплена лобістами тютюнових компаній.