9.27.2018

Електронні цигарки Хитрощі тютюнових компаній

Схема IQOS


Електронні цигарки - хитрощі тютюнових компаній

Розрекламована новинка для курців IQOS  виявилася не менш небезпечною, ніж звичайні сигарети. Судячи з результатів незалежних досліджень і низки скандалів, компанія-виробник Philip Morris International надто лукавить, називаючи свій продукт панацеєю для людей із тютюновою залежністю.
Чому не варто вестися на маркетингові виверти і переплачувати за шкідливий, але модний пристрій.


Суть маніпуляції = паління тютюну через нагрівання - "не шкідливе". Тобто - паління "не є отруєння", якщо палити у інший спосіб. Ця хитрість розрахована на дурня, який зовсім не вміє критично мислити. 

Philip Morris International позиціонує систему електронного нагрівання тютюну IQOS як практично нешкідливу і гігієнічнішу альтернативу для курців. Основна відмінність - пристрій нібито лише нагріває тютюн, не спалюючи його. Недосвідчених в науці покупців це може переконати в безпеці продукту. Але насправді технологія містить кілька каверз, про які виробники продовжують мовчати.

Ще навесні поточного року вчені Каліфорнійського університету поставили крапку в питанні "нешкідливості" IQOS - відсутність горіння тютюну зовсім не означає безпеку новомодного пристрою. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі BMJ, під час підігріву тютюнові стіки починають обвуглюватися, фільтр розплавляється і організм отримує дозу шкідливих речовин. У фільтрі, до речі, містяться лактид, ε-капролактон і 1,2-діацетін, які використовують під час виготовлення пластику.

Невикористаний і використаний стіки
Department of Molecular, Cell and Systems Biology, University of California

Але це ще не найстрашніше.

Вчені з'ясували, що під час куріння IQOS виділяється токсичний формальдегід - ціангідрін. Його застосовують для виробництва гуми. Це з'єднання відкладається в печінці, де розщеплюється на формальдегід і ціанід, дози якого смертельні для мишей.
Крім того, будь-який тютюн містить нікотин. Тому при використанні IQOS ви поглинаєте його приблизно в тій самій кількості, що і з сигарет.Тобто залежність виникає в будь-якому випадку.

Хоча профільні компанії стверджують, що системи нагрівання тютюну безпечніша за звичайні сигарети, надійних наукових даних на підтвердження немає. Левова частка подібних досліджень фінансувалася самими виробниками, тому до їхніх висновків є чимало запитань.
Зате незалежні медичні фахівці стверджують - системи нагрівання тютюну завдають тієї самої шкоди, що і звичайне куріння.

Експерименти фальсифікували?
Є підстави підозрювати, що клінічні випробування PhilipMorris International, які свідчили про безпеку IQOS, могли бути сфальсифіковані. Принаймні, колишні працівники і підрядчики детально описали порушення під час експериментів, які лежали в основі заявки компанії на схвалення пристрою у FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США).
Зокрема у бесіді з Reuters Тамара Коваль, яка два роки працювала у Philip Morris International над випробуваннями, поставила під сумнів якість деяких дослідників і сайтів, з якими компанія уклала контракти. За її словами, коли вона заявила про некоректність одного з досліджень, Філіп Морріс усунув її від зборів.

Під час розслідування Reuters опитала шістьох з 11-и головних дослідників, які відповідали за більшу частину випробувань IQOS, а також вивчив сотні сторінок звітів і заявок FDA. У підсумку журналісти виявили серйозні недоліки у підготовці і професіоналізмі деяких провідних фахівців.

Наприклад, один з основних дослідників зізнався, що геть не розуміється на тютюні. Другий заявив, що не дуже поважає клінічні випробування, спонсоровані компаніями, оскільки вони завжди "брудні" і проводяться швидше із комерційною, ніж із науковою метою.
"Загалом зрозуміло, що у них бракує досвіду для проведення адекватних і контрольованих клінічних випробувань", - сказав Девід Кесслер, комісар FDA з 1990 по 1997 рік.
Враховуючи дану інформацію, заяви Philip Morris International про безпеку IQOS виглядають іще непереконливіше.


Електронні сигарети не менш небезпечні, ніж звичайні тютюнові вироби. Про це в Facebook написала в.о. голови МОЗ Уляна Супрун.

"В Україні і світі стають все більш популярними різноманітні продукти, які пропонують, як кращу альтернативу звичайним сигаретам ... Виробники тютюнової отрути постійно винаходять різноманітні наукові та маркетингові технології, які могли б дозволити їм не зменшувати рівень продажів і прибутку. І одна з таких технологій - це "heat-not-burn", - написала вона.

При цьому, за словами Супрун, шкода від нових технологій паління не менше, ніж від звичайного куріння.

"Група швейцарських учених провела незалежне дослідження з метою з'ясувати, чи дійсно технологія "нагрів замість горіння " настільки краще сигарети, як її позиціонують. Вчені виявили, що відсутність горіння все одно не захищає від шкідливих сполук, які є в димі. Наприклад, різниця в змісті деяких канцерогенів (таких як, формальдегід, акролеїн) є сумірною. Ефекту нагрівання цілком достатньо для виділення шкідливих речовин, які отруюють організм людини так само, як це відбувається під час паління звичайної сигарети ", - написала вона.

В.о. голови МОЗ зазначила, що одна з найбільших проблем у вживанні альтернативних тютюнових продуктів полягає в тому, що споживачі мають марні ілюзії щодо їх безпеки, що заважає повного припинення куріння.

В Україні понад 110 000 тютюнових кіосків!

Підписуйтесь на новини сайту #ТверезийЧернігів та на наші канали у соцмережах, щоб завжди бути проінформованим з важливих алкогольно-тютюнових питань та подій, які відбуваються в Україні та світі.